Asa-i că nu știți nimic despre sotul Veronicai Micle?!?

Aceasta postare nu este despre Mihai Eminescu, ci despre sotul Veronicai Micle, fizicianul Stefan Micle. Nu este despre bine si rau, ci despre cum viata te duce in directii suprinzatoare. „De cate ori iti faci un plan de viitor, Dumnezeu zambeste”, spune o gluma.

Stefan Micle a fost un ardelean sarac din Feleac, dar muncitor, care lucra la Cluj ca ucenic strungar pentru a se intretine si a urma studiile. Absolva scoala politehnica din Viena si ajunge profesor universitar la Iasi, unde preia catedra primului profesor ce scrie un manual de fizica in limba romana, Teodor Stamati.

Stefan Micle construieste prima programa moderna de fizica din Romania, care incepe cu „Fizica experimentală cu aplicațiunea matematicei” si a carei structura o recunoaste si azi orice student.

Sustine cursuri pentru publicul larg iesean, devine rector al Universitatii si, la apogeul carierei (avea 48 de ani) se casatoreste cu o fata tanara, frumoasa, inteligenta, intr-un aranjament pus la cale de mama fetei. Nu avea cum sa stie ca tanara lui sotie, ajunsa studenta la Viena, avea sa-l cunoasca pe marele nostru poet si astfel, intre ei, sa se infiripe o relatie a carei zbatere o regasim si azi in versurile eminesciene.

Stefan Micle, in scurt timp tata a doi copii, a continuat cariera lui universitara in domeniul fizicii, ignorand in mare parte scrisorile anonime care ii relatau intalnirile ascunse ale celor doi indragostiti intorsi la Iasi. Niciunde, in amintirile despre el, nu am gasit vreo referinta la povestea de dragoste a sotiei sale.

A murit, cred, impacat cu munca sa profesionala, iar Veronica, eliberata, a sperat intr-o casatorie cu marele poet, care insa nu a mai avut loc.

Va las cu acest citat despre Stefan Micle, din lucrarea „Figuri de fizicieni români” de Victor Marian: “Întru același an (1858) el cel dintâi a ținut la Iași lecțiuni publice din electricitate și optică cu așa succes încât sala cea mare rotundă și cele două colaterale de la Academie nu erau suficiente să cuprindă tot publicul, mai vârtos din societatea aleasă a Iașului. Lui dară, și nu Societății Junimea trebuie să i se recunoască întâietatea lecțiunilor publice din Iași”

Autor: http://Cristian Presura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s