Buna Vestire 2021. Tradiții și superstiții legate de NOROC și BUNĂSTARE

Anual, pe 25 martie, creștin-ortodocșii prăznuiesc sărbătoarea Bunei Vestiri, cunoscută în popor şi sub denumirea de Blagoviştenie. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii menite să le aducă noroc, bunăstare şi sănătate celor care le respectă.

În această zi, Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioara Maria că va da naștere Fiului lui Dumnezeu. Este, aşadar, o sărbătoare a bucuriei. În această zi, cei care ţin Postul Paştelui au dezlegare la peşte.

În tradiţia populară se spune că 25 martie este prima zi a anului în care începe să cânte cucul, potrivit crestinortodox.ro. De aceea, i se mai spune și Ziua Cucului. Se crede că această pasăre cântă de la Buna Vestire până la Sânziene sau Sân Petru, când se îneacă cu orz și nu mai poate cânta, prefăcându-se în uliu și petrecând astfel până la Bună Vestire viitoare.

Ce trebuie și ce nu trebuie făcut în această zi

– Trebuie să fii cu inima deschisă, bucuros şi să eviţi certurile. În caz contrar, certurile și ghinionul se vor ține lanț.

– Fetele nemăritate pot să întrebe cucul când se vor căsători. Ele trebuie să numere de câte ori cântă pasărea. În cazul în care cucul nu răspunde, nunta nu va avea loc în acel an.

– Trebuie îmbrăcate haine curate şi cu bani în buzunare.

– Nu trebuie să dormi pentru zi pentru a nu fi obosit tot anul.

– Pe pragul casei trebuie puse pâine şi sare pentru hrana îngerilor, care, astfel, te vor proteja şi îţi vor fi aproape ori de câte ori le vei cere ajutorul.

– Se adună toate lucrurile care nu mai fac trebuinţă şi li se dau foc.

Sursa: dcbusiness.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s