Tradițiile și obiceiurile unui popor se confundă, cel mai adesea, cu propria-i identitate. Și unde altundeva, dacă nu în fascinanta și mereu surprinzătoarea Bucovină, vom găsi mărgăritare ale artei populare? Condițiile economice și cele istorice au contribuit, din cele mai vechi timpuri, la apariția și statornicia caracterelor proprii ale artei populare bucovinene. Astfel, Bucovina devine „un imens atelier de creație, un depozitar al artei populare tradiționale, de o valoare estetică majoră”.Bucovina se conturează ca o regiune bine închegată, având mai multe zone etnografice, definite și conturate pe baza analizei tuturor coordonatelor artei sale populare.
Unul dintre elementele principale, cu rol hotărâtor în arta populară, în general, și în cea bucovineană, în particular, îl constituie portul popular, dezvoltându-se de-a lungul secolelor în strânsă legătură cu condițiile de viață socială și economică.
Costumul popular din zona Bucovinei însoțește omul în toate împrejurările vieții sale, de la naștere până la moarte și constituie nu numai un ansamblu material de funcții practice, de apărare contra intemperiilor, ci și un purtător de semne și simboluri, un limbaj de comunicare. Dacă ornamentația portului diferă de la sat la sat, totuși, catrința, bârnețul, traista le găsim și la alte popoare est-europene.În Bucovina, s-a cristalizat, de-a lungul timpului, un tip de costum ce păstrează elementele de bază, de străveche tradiție, atingând forme de exprimare artistică de o deosebită valoare estetică. Forța cu care acest costum popular s-a evidențiat în ansamblul culturii românești se datorează faptului că acesta este încă lucrat și purtat, în mod special în zilele de sărbătoare, însoțind ritualurile tradiționale și obiceiurile specifice marilor sărbători.
Autor: Nelu Enache
Sursa: Bucovinenii mei