Povestea Livezii lui Costică nu începe cu „a fost odată ca niciodată” și nici cu „dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”. Povestea Livezii lui Costică începe în anul 2019, în satul Brădățel, comuna Horodniceni, cu un el și o ea (Costică și Dumitrița Cozma) hotărâți să reușească în viață prin puterile proprii. „Și cu Dumnezeu!”-mă completează Costică. „Că fără Dumnezeu, nu am fi reușit, oricât ne-am fi zbătut!”. E o poveste a unor tineri frumoși și credincioși care au înțeles că munca cinstită, făcută cu perseverență și dragoste îi va împlini ca oameni din toate punctele de vedere. Pentru că în viață nu contează doar banii. Contează să și fii mulțumit cu tine însuți. Împăcat cu conștiința ta. Pentru că această împăcare îți dă puterea să treci peste toate greutățile și să răzbești în viață. Iar ei au răzbit…
Am ajuns la Livada lui Costică într-o după-amiază de toamnă târzie. Soarele deja nu mai avea multă putere, iar ziua se pregătea să se lase îmbrățișată de întunericul odihnitor al nopții. Cu toate acestea, pe strada Cireșica din satul Brădățel, munca nu era gata. Costică, împreună cu cele două ajutoare ale sale, încă aveau treabă la fabrica de suc natural. „Am început ziua de muncă la 6:30 și din ce văd, azi o ținem tot așa până pe la 22. N-ai ce face! Acuma, când lumea întreabă de tine și produsele tale, trebuie să dai tot ce poți ca să nu dezamăgești pe nimeni.” – îmi zice zâmbind Costică. „Nici pe clienți, nici pe tine însuți, nici familia! E un pic complicat, dar se merită”.

Împreună cu familia sa, lucrează 4,5 ha de livadă. Au o livadă mixtă formată din pruni, cireși, vișini, gutui, peri și meri. Pentru că încă ne mai bucuram de puțina lumină a zilei rămase, am luat la pas plantația. Peste tot se vedea clar mâna de gospodar. Copacii perfect aliniați, toaletați, curățenie și ordine peste tot. „Nu știu dacă mă crezi, dar aici e Raiul. Cel puțin primavara, pot jura că pentru mine loc mai frumos nu se află pe suprafața pământului. Ca să mă relaxez, ca să mai scap de presiune, n-am nevoie de niciun concediu, de nicio stațiune, de nicio mare, de nimic. Dacă mă macină problemele, vin aici. Mă plimb prin livadă până mă umplu de energie, până ce găsesc soluția cea mai potrivită pentru problema apărută. Vin aici, stau de vorbă cu Dumnezeu și numai văd cum orice necaz se transformă de la sine în ceva bun.”

Costică povestește cu bucurie și mulțumire despre afacerea lor. Se vede asta după cum i se aprind ochii. Și are de ce să fie mândru. A început de la zero. A avut curaj, în timp ce alții au doar scuze. Nu s-a lăsat descurajat de cei din jur, chiar dacă „apropiații” priveau cu reticiență la început planurile sale. „Am zis ca ei, pentru liniște, dar am făcut ca mine” mărturisește acesta. „Că tare mulți se mai găsesc să te descurajeze. Îmi amintesc cum a fost cu fabrica de suc. >>Ce-ți trebuie ție fabrică de suc?<< era cea mai des întâlnită întrebare pe care am primit-o când am zis ce vreau să fac. Și uite că acum, pe lângă faptul că-mi produc propriul suc natural, prestez servicii și pentru oamenii din comună, și fac suc și pentru dânșii, din fructele lor. Bineînțeles că și de aici ies niște bănuți. În perioada asta aveam așa de multe comenzi, încât deseori ne prinde ora 2 în fabrică. Iar de la 6 iarăși suntem în picioare și o luăm de la capăt”
Poate pentru unii oameni pare greu de explicat cum a reușit Livada lui Costică să se dezvolte ca firmă atât de frumos în ultimii ani. Secretul ține nu numai de entuziasmul familiei Cozma, ci și din faptul că au știut să-și chivernisească banii. Nu i-au ținut numai la saltea, așa cum mulți dintre noi am fi tentați să o facem odată ce începem să câștigăm decent. Ci i-au reinvestit de la an la an, având și înțelepciunea de a apela la specialiști în vederea dezvoltării. Astfel, începând cu 1 decembrie, Livada lui Costică va deschide un magazin cu specific de băcănie lângă piața din Câmpulung Moldovenesc, unde vor fi vândute atât produsele proprii (sucuri naturale, gemuri, vin, compoturi) cât și produsele a încă 13 producători locali. „În vederea dezvoltării, am fost ajutați foarte mult de către specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava. Mereu am apelat la dânșii, mereu am avut parte de cele mai bune sfaturi, cele mai utile soluții. Ei ne-au îndrumat pas cu pas. Ei ne-au ghidat pașii către ce ar trebui să investim, ce fonduri putem accesa, cum ne putem promova, etc. Ar fi absurd să le minimalizăm meritele. Astfel, pe 1 decembrie vom reuși să deschidem un magazin în Câmpulung Moldovenesc, unde vom comercializa produsele noastre și ale altor 13 colegi care la rândul lor au beneficiat de sprijinul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava. Totodată, de anul viitor vom deschide o mică distilerie, aici, lângă fabrica de sucuri naturale. Utilajele sunt în mare parte cumpărate, mai avem nevoie doar ne niște avize și ne dăm la treabă. Vom produce și vom comercializa țuică naturală de cea mai bună calitate și suntem convinși că vom reuși să facem țuica de Brădățel la fel de cunoscută ca palinca de Maramureș. De asemenea, sperăm ca serviciile distileriei noastre să fie cautate și de oamenii din comună pentru că, la fel ca la fabrica de suc, dacă timpul ne permite nu vom ezita să le dăm o mână de ajutor pentru a-și produce propria țuică, folosindu-și propriul borhot utilizând tehnicile noastre de distilare. Iar dacă Dumnezeu va fi la fel de bun cu noi cum a fost până acum, dorim ca în viitor să intrăm puțin și pe piața agroturistică, în acest sens urmând să construim 3 căbănuțe, mici ca suprafață, extrem de intime, sub pădure, la locul numit În Calea Mare. Dar toate vor veni la timpul lor. Nu ne grăbim. Strângem din dinți, muncim și mergem înainte. Luăm câte un plan pe rând și-l ducem la capăt. Îl facem să funcționeze cum trebuie și după, trecem la altul. Așa, încetul cu încetul vom crește. Încet, dar sigur!” ne explică Costică.

Trebuie să spunem că înainte de a fi antreprenor, Costică a fost cântăreț bisericesc, aflându-se sub îndrumarea părintelui Ionică Argatu (fiul cel mic al cunoscutului mare duhovnic Ilarion Argatu) din Botești. Astfel, credința în Dumnezeu se vede în toate cele pe care le spune și toate cele pe care le face. Poate și faptul că a avut un asemenea mentor, l-a ajutat să vadă lumea altfel. De fapt el însuși recunoaște că părintele Ionică l-a învătat când să vorbească, când să tacă și când să asculte. L-a învățat să privească dincolo de aparențe, pentru că adevărul poate fi cunoscut numai după ce treci de ele, iar în adevăr îl găsești mereu pe Dumnezeu. Adevărul Suprem. Iar în cazul Livezii lui Costică, adevărul este acela că imposibilul nu există. Atâta timp cât muncești cu dragoste, atâta timp cât îți iubești familia, atâta timp cât ești corect cu cei din jur, atâta timp cât nu-ți pierzi speranța și respecți pe toată lumea, imposibilul se tranformă în posibil. Iar o grădina care la început era ca oricare alta, se transformă în Livada lui Costică...o poveste de viață și antreprenoriat de succes.
PS:…am gustat și degustat toate produsele lor. Merită!
Autor: Dragoș Huțuleac
Un gând